Tuesday, 30 April 2013

10 Panduan Pelabur Bijak | Pelan Kehidupan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



10 Panduan Pelabur Bijak

1. Dapatkan maklumat sebanyak mungkin mengenai pelaburan.

2. Tetapkan matlamat pelaburan dan risiko yang mampu ditanggung.

3. Melabur berdasarkan maklumat dan bukan berpandukan tips dan khabar angin.

4. Pastikan anda melabur dalam pelaburan yang sah.

5. Melabur dalam pelaburan yang anda faham sahaja.

6. Berurusan dengan pihak yang dilesenkan menjalankan aktiviti pelaburan.

7. Ketahui kos, caj dan yuran yang perlu dibayar untuk melabur dalam sesuatu produk pelaburan.

8. Kuasai teknik, proses dan prosedur dalam menjalankan transaksi pelaburan.

9. Ketahui hak dan tanggungjawab anda sebagai pelabur.

10. Pantau pelaburan anda dari semasa ke semasa.

Monday, 29 April 2013

Apa Itu Affiliate? | Pelan Kehidupan


Assalamualaikum

APA ITU AFFILIATE?


"Anda pernah dengar tentang agen yang mempromosikan sesuatu barangan? Itulah affiliate. Affiliate

adalah agen yang mempromosikan barangan atau produk pihak lain dan mendapat komisyen dari
setiap jualan yang berjaya dilakukannya. Dalam perniagaan internet, affiliater akan mendaftar
sebagai agen di laman web yang disediakan dan seterusnya mula mempromosikan laman web yang
menjual produk tersebut. Kebiasaannya, komisyen bagi program affiliate produk digital adalah
sekitar 40%-75% kerana pemilik produk tidak menanggung kos yang tinggi dalam menyediakan
produk digital berbanding kos seunit produk fizikal.

Antara produk yang menjalankan program affiliate adalah ebook, produk digital dan servis. Produkproduk

sebegini mudah untuk mengadakan program affiliate kerana ianya hanya berkisar dalam
internet sahaja. Tetapi, terdapat juga program affiliate untuk produk fizikal. Perkara ini bergantung
kepada kreativiti pemilik produk untuk mempromosikan produk mereka. Namun begitu, kebanyakan
produk fizikal lebih cenderung kepada dropshipping dalam membina jaringan agen mereka. 

Bagi produk fizikal, komisyennya jauh lebih rendah. Sekitar 10% - 30% sahaja. Produk fizikal kebiasannya

mempunyai kos seunit produk yang jauh lebih tinggi berbanding produk digital. Ditambah pula
dengan kos penghantaran.

Selain daripada mempromosikan produk untuk dijual, affiliate boleh mempromosikan produk untuk

diberikan secara percuma. Jenis ini dinamakan sebagai Pay Per Lead. Pemilik produk biasanya
mewujudakan PPL untuk mengumpul mailing list. Komisyen bagi program PPL biasanya lebih redah.
Kebiasannya di bawah RM 1. Tetapi, bagi program PPL uar negara, komisyen yang diberikan biasanya
sekitar USD1. Walaupun komisyen bagi PPL jauh lebih rendah, tetapi peluang untuk mendapatkan
lead adalah sangat tinggi. Hal ini kerana prospek tidak perlu membayar apa-apa untuk memiliki
produk tersebut. Hanya perlu mengisi nama dan email di dalam squeeze page."



Petikan dari Smart Affiliate tulisan oleh saya sendiri.



 Kandungan Smart Affiliate Premium

1. Apa itu affiliate?
2. 3 Keperluan bagi setiap affiliate
3. Teknik memilih program affiliate
4. 4 kesilapan dalam affiliate
5. 4 cara meledakkan komisyen affiliate
6. Teknik promosi affiliate



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan versi Premium sila hantarkan email ke syahmi.ahmad9043@gmail.com.




p.s : Sekiranya anda mendapatkan versi Premium pada harga murah dan terhad saya akan berikan produk dari www.taikoemail.com secara PERCUMA!





Tuesday, 23 April 2013

Ceq Dah Penat Pi Temuduga, Tak Dapat-dapat Pun | Pelan Kehidupan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Saya yakin dan pasti ramai kawan-kawan yang dalam proses mendapatkan kerja atau mungkin masih dibelenggu masalah mendapatkan kerja dan sebagainya. Ini sedikit perkongsian dari saya. Mungkin mereka yang pernah menghadiri sesi temuduga pernah mengalaminya, tak mustahil juga bagi anda yang BAKAL mendapatkan kerja.
Pantang ada kekosongan yang ditawarkan sesebuah syarikat, anda cepat-cepat hantar salinan resume anda ke syarikat tersebut. Jika ada pesta kerjaya (career fair) yang dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu, akan turut bersesak-sesak dari satu booth ke satu booth anda mengisi borang kekosongan pekerjaan. Ada yang memanggil untuk temuduga. Ada yang tidak.
Anda penat.
Sehinggalah tiba suatu masa, apabila anda menghadiri sesi temuduga saya katakan,

  • Anda sudah tahu dengan TEPAT apa yang penemuduga mahukan?
  • Anda sudah MENGETAHUI MAKSUD dari setiap soalan yang diajukan oleh penemuduga?
  • Anda mampu MEMBACA MINDA penemuduga dalam setiap soalan yang diajukan?
  • Anda sudah mengetahui rahsia menjawab SEBARANG SOALAN yang dikemukakan dalam temuduga – tidak kira apa sahaja yang mereka tanya?
  • Anda sudah MEMILIKI hampir SEMUA SOALAN DAN JAWAPAN yang diperlukan?
  • Ya, perkara ini anda sudah tahu awal-awal lagi sebelum melangkah masuk ke bilik temuduga.

APAKAH PERASAAN ANDA?

Mesti anda rasa anda mampu untuk mendapatkan pekerjaan yang anda mohon tersebut betul?

Saya faham semuanya bergantung pada rezeki, namun, jika tiada ilmu yang di praktikkan sampai bila anda hendak bertawakal tanpa usaha dari anda.Betul? Kata orang DUIT (Doa + Usaha + Ilmu + Tawakal). 

InsyaAllah, saya yakin panduan mudah ini sesuai untuk anda. Klik sini >> http://goo.gl/q2XUz





Sponsored ad :



Thursday, 18 April 2013

Buat Duit dengan Jomniaga.com (Part 2) | Pelan Kehidupan

Assalamualaikum

Sahabat-sahabat blogger sekalian. Dalam post saya yang lalu, saya kongsikan dengan anda bagaimana untuk menjana pendapatan dengan JomNiaga.com. Kali ini masih lagi topik yang sama. Cuma kali ini agak berbeza sedikit.

Kenapa berbeza??

Post sebelum ini saya ajar bagaimana anda boleh buat orang lain kaya dan masa yang sama anda juga kaya.

Tapi kali ini saya akan ajar anda bagaimana nak kayakan diri anda dulu sebelum anda nak kayakan orang lain.

Pertama! Anda perlu ada produk anda sendiri yang sesuai untuk dijual. Tak kisah la produk digital mahupun produk fizikal.

Kedua ! Bina sebuah website. Masukkan maklumat produk anda, gambar produk, manfaat produk, harga, testimoni dan lain-lain. Sediakan juga cara untuk anda menerima bayaran.

Ketiga! Mendaftar dengan JomNiaga.com. Klik sini >> http://goo.gl/3LQik. ( PENDAFTARAN SEBAGAI AHLI ADALAH PERCUMA)

Keempat! Klik pada Dapatkan Maklumat Lanjut seperti dalam gambar di bawah.


Kemudian, untuk yang pertama kali mendaftar dengan JomNiaga.com , saya sangat sarankan anda menyertai webinar ini. Klik sini >> http://goo.gl/JZDwv dan masukkan email anda untuk menyertai webinar tersebut. Bagi yang tidak tahu apa itu webinar, ia adalah seminar yang dijalankan melalui online. Input daripada apa yang anda bakal dapat adalah "Bagaimana Anda Boleh Menjana RM1000 dari Internet Hanya Dari Rumah".

Sudahkah anda melakukan kedua-dua perkara yang saya beritahu tadi? Tidak perlu risau, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran untuk proses pendaftaran di JomNiaga.com. Ambillah 10 Minit sebentar dari masa anda untuk anda isi dengan ilmu baru.

Perhatian : Untuk produk jenis digital anda perlu sediakan dua page. Landing Page dan juga Download page. Selepas itu anda hanya ikut arahan yang diberikan oleh pihak JomNiaga. Atau anda boleh download di sini.

Caranya mudah. Pastikan anda terlebih dahulu membina laman web yang menjual. Anda boleh dapatkan khidmat saya dengan harga hanya serendah RM10. Saya akan ajar anda bagaimana nak bina website yang menjual. Saya akan kongsikan dengan anda.

Anda boleh promosikan link website anda nanti di mana sahaja anda suka dan paling penting, bertepatan dengan niche (jenis perniagaan/perkhidmatan) anda. Barulah conversion rate yang jadi pembeli anda itu tinggi.

Yang benar,
Syahmi Ahmad
Diploma Pemasaran Perniagaan Internet dan Media Sosial
www.taikoemail.com

p/s : Sekiranya terdapat sebarang cadangan atau komen bolehlah berkongsi di sini. :)




Dapatkan Laporan Percuma Pemasaran Newsletter. Klik sini --> http://bit.ly/ZuZKw3

Friday, 12 April 2013

Buat Duit Dengan Affiliate Jomniaga | Pelan Kehidupan

Buat Duit Dengan Affiliate Jomniaga | Pelan Kehidupan

jomniaga.com main page


Asssalamualaikum.

Sahabat-sahabat sekalian. Pernahkah anda mendengar tentang program Affiliate. Kali ini saya akan berkongsi mengenai satu website Affiliate store yang famous dekat Malaysia. Mungkin ada antara kita yang tidak pernah mendengar tentang jomniaga.com ini.

Affiliate merupakan salah satu tempat anda mendapatkan pelbagai jenis produk daripada fizikal, digital hinggalah ke event. Apa yang anda akan buat adalah ada 3 langkah.

Langkah #1 : Daftar sebagai agen di jomniaga.com.

Langkah #2 : Klik di bahagian Signup.

Langkah #3 : Anda dah boleh Promote dah :)

Affiliate ini pendekatan dia lebih kurang macam says.my . Tapi kalau says.my klik dah kira dapat duit. Tapi affiliate ini sehingga orang membeli dari link anda baru anda dapat duitnya.

Seterusnya, anda boleh pilih vendor dengan hanya klik di bahagian MARKETPLACE dan di situ terdapat pelbagai jenis produk digital, fizikal atau events yang anda boleh promote.

Atau anda boleh terus promosikan ebook Kuasa Pemasaran Email ini. Klik sini > Kuasa Pemasaran Email

Setiap daripada jualan ebook ini anda akan mendapat keuntungan sebanyak RM20.00 untuk SATU PEMBELIAN. Bayangkan sekiranya 5 orang membeli anda dah dapat RM100.

10 x RM20 = RM200

Bayangkan kalau trafik di blog, facebook, website anda atau mungkin anda mempunyai list email dengan niche "bisnes internet", "email marketing", "buat duit online" atau yang seumpamanya yang lebih dari itu? Berapa jualan yang anda boleh buat sehari? Boleh mencecah ratusan ringgit dalam masa sebulan.

Jadi mulakan promosi Ebook Kuasa Pemasaran Email ini SEKARANG. Klik sini > Kuasa Pemasaran Email

Anda boleh dapatkan banner promosi melalui "Banner" di bahagian bawah Vendor Details.

MULAKAN LANGKAH BARU ANDA.

Hidup Anda, Cara Anda.

Monday, 8 April 2013

3 Perkara Yang WAJIB Anda Tahu Sebagai Internet Marketer | Pelan Kehidupan

Assalamualaikum

3 Perkara Yang WAJIB Anda Tahu Sebagai Internet Marketer | Pelan Kehidupan

Pemasaran Emel

Internet telah menyediakan kepada kita jalan pemasaran kos rendah. Ia telah memberikan alat-alat maya yang boleh memberikan keputusan yang boleh dibandingkan dengan keputusan hasil dari penggunaan teknik pemasaran popular yang lain.

Mail elektronik atau 'email' adalah satu daripada tool pemasaran yang digunakan secara meluas di Internet. Ada yang menggunakan program-program affiliate, link-link, produk percuma dan lain-lain gimik untuk pemasaran di Internet, tetapi kebanyakan pemilik bisnes menggunakan pemasaran emel.

Emel menyediakan spektrum baru kepada pemilik bisnes dalam menggunakan Internet sebagai medium pemasaran. Jutaan pengguna Internet menggunakan emel untuk menerima maklumat dengan cepat. Walaupun begitu, seseorang pemilik bisnes itu hendaklah berhati-hati apabila menggunakan pemasaran emel sebagai strategi untuk mempromosikan produk atau servisnya.

Artikel ini cuba untuk menjelaskan selok-belok dalam dunia pemasaran emel selain dari menyediakan tips dan cadangan tentang bagaimana untuk menggunakan pemasaran emel dengan betul.

Katakanlah, ada seorang pemilik bisnes memiliki sebuah produk yang bagus dan dia mahu menjualnya di Internet. Dia sudah pun mempunyai sebuah laman web sebagai portal untuk memudahkannya menerima pesanan dari pelanggan dan menyiarkan maklumat berkaitan dengan produknya itu. Laman webnya mengandungi maklumat yang lengkap dan berguna tentang produk tersebut selain mempunyai rekabentuk yang menarik. Masalahnya, tidak ada orang yang mengunjungi laman webnya yang hebat itu. Di samping menggunakan teknik pemasaran yang lain, dia juga menggunakan teknik pemasaran emel dalam usaha menarik pengunjung ke laman webnya sekaligus menukarkan mereka kepada pelanggannya.

Di bawah ini disediakan beberapa tips bagaimana untuk menggunakan teknik pemasaran emel secara berkesan:

- Menyertai e-group

Terdapat banyak kumpulan-kumpulan yang memfokuskan kepada pasaran-pasaran tertentu. Berjuta-juta senarai emel dan e-group telah sedia ada dan boleh digunakan oleh pemilik bisnes untuk menumpukan usaha kepada pasaran yang menjadi sasarannya.

Bagaimanapun, seseorang pemilik bisnes itu hendaklah berhati-hati agar tidak melakukan kesilapan dalam pemasaran emel yang boleh merosakkan reputasi bisnes dan produknya di mata para prospek.

Dia boleh menyertai e-group yang wujud itu dan cuba sebaik mungkin untuk mendapatkan 'feel' umum tentang apa yang berlaku di dalamnya. Ini bolehlah diistilahkan sebagai pencerobohan pasaran. Pemilik bisnes tersebut boleh membuat komen ringkas berkaitan sesuatu topik untuk membina kredibiliti di mata para ahli e-group tersebut.

- Penulisan yang menarik

Menggunakan metod pemasaran emel membolehkan seseorang pemilik bisnes itu mendedahkan lebih banyak maklumat tentang produk atau servisnya dalam usaha mempengaruhi pembaca untuk mendapatkan produknya itu. Ketika memasukkan iklan ke dalam emelnya, pemilik bisnes itu perlulah menjadikannya mudah untuk dibaca dan difahami oleh prospek.

Bahagian pertama emel itu hendaklah mampu menangkap perhatian pembaca. Baris pertama dalam kandungan emel tersebut mestilah mempunyai pembayang tentang apakah yang ingin disampaikan oleh penghantar melalui emel tersebut.

Maklumat yang cukup tentang produk itu hendaklah disertakan sekali dalam emel tersebut. Kandungan emel itu seboleh-bolehnya sudah pun mengandungi jawapan-jawapan untuk soalan umum dari para pembaca. Kemudian para pembaca hendaklah digesa untuk mengambil tindakan yang sepatutnya setelah membaca emel tersebut. Kandungan emel itu hendaklah ditulis dengan begitu baik dan teliti sehingga dapat mempengaruhi pembaca segera mengunjungi laman web penghantar emel itu dan membuat pesanan produk berkaitan.

- SPAM

Peraturan paling asas dalam pemasaran emel; jangan sesekali melakukan spam! Spam adalah istilah yang digunakan untuk merujuk emel-emel yang tidak diundang. Spam bukan sahaja membosankan, bahkan menyemakkan inbox pengguna dan menghalang emel-emel lain yang lebih penting untuk tiba ke inbox penerima. Bagi mereka yang pernah menerima emel-emel spam tahu bahawa emel sampah yang berunsurkan komersial fizikal lebih senang untuk dijauhi berbanding dengan emel spam. Emel spam memakan ruang emel yang mana dihantar oleh pihak yang menggunakan perkhidmatan mass mailing secara tidak sah.

Ini semua hanyalah asas dalam pemasaran emel. Tidak kiralah apa yang anda ingin lakukan melalui pemasaran emel, jangan sesekali mendekati perbuatan spam. Bukan saja ianya mengundang bahaya kepada perniagaan anda, bahkan merosakkan kredibilit dan reputasi anda dan produk atau servis anda di mata komuniti Internet seluruhnya. Kesimpulannya, pemasaran emel merupakan strategi pemasaran yang sangat berkesan jika digunakan dengan betul dan mematuhi segala peraturan dan undang-undangnya.

Entri Yang Mungkin Korang Minat :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...